Pizza i danske byer


Pizza fås i alverdens varianter, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan komme på den italienske spise. Her finder du en genvej til pizzariaerne i de større, danske byer, der bringer mad ud til dig. Eller hvor du selv kan komme forbi og hente pizzaen.

 

 

Pizza i København

Når man siger pizza i København, så kommer man næsten ikke uden om hverken Østerbro eller Nørrebro, hvor forskellige kulturer mødes og sørger for lækker mad. Uanset om man er til kebab, pepperoni, kylling eller vegetariske specialiteter som topping på pizzaen, så byder Danmarks hovedstad på det hele. Men en pizza er jo ikke kun fyld. Bunden er mindst lige så vigtig. Men også her er mulighederne mange i storbyens betonjungle. Der er den tykke american deep pan bund, den tynde sprøde italienske og alt der imellem. Og du kan spise det hele i metropolen KBH.

 

Pizza i Aarhus

En tur ned langs Århus Å med duften af stenovnsbagte pizzaer kildende i dine næsebor giver hurtigt en stor appetit. Men selvom mange studerende i Danmarks næsstørste by vil bo så centralt som muligt, er det ikke alle forundt at bo inden for Ringgaden. Mange bor lidt længere ude i Viby, Risskov, Åbyhøj eller måske endda Højbjerg. Her er der dog stadig rig mulighed for at få lige den pizza, man har lyst til. Vi ved, at den mest populære pizza hos århusianerne er en Hawaii pizza, men uanset om du er til ananas på pizzaen, eller du er en meat lover og vil have alt godt fra slagteren på pizzaen, finder du det i Smilets By.

 

Pizza i Odense

Smørklatten Fyn er fin og ligger lunt og godt imellem Jylland og Sjælland. Øen huser Danmarks tredjestørste by, Odense. Som fødested for H.C. Andersen og hjemsted for det voksende Syddansk Universitet, SDU, byder Odense på alt fra eksotiske dyr i byens zoologisk have til antik kultur på Odense Slot. Ved siden af slottet kan man slænge sig på græsset i Kongens Have og måske nyde en lækker, varm pizza med skinke, champignoner og ost fra et af Odenses dygtige pizzeriaer.

 

Pizza i Aalborg

Nordens Paris, Dobbelt A eller Ålleren. Kært barn har mange navne, og Ålborg er ingen undtagelse. Som Nordjyllands uofficielle hovedstad har byen alt, hvad man kan tænke sig. Den centrale beliggenhed ved Limfjorden byder på smuk natur og rå industri med både Aalborg Portal og Eternitten spejlende sig i fjordens vand. Har du brug for lidt kultur, så er der mulighed for store koncerter i både Aalborg Hallen og Skovdalen, eller et besøg på Kunsten, som byder på moderne kunst, og hvor selve museet er en fryd for øjet med skøn arkitektur. Og skal du ud og male byen rød, er Jomfru Ane Gade et must for alle festglade danskere, svenskere og nordmænd. Her finder du en hel gade fyldt med barer og diskoteker, som byder dig til en fest til den lyse morgen. Efter sådan en nat trænger kroppen nok til en dag på sofaen med en varm pizzabakke i skødet og AAB i TV.

 

Pizza i Herning

Som gammel tekstilby er Herning et af Vestjyllands mest interessante områder. Og i interessante områder fødes interessante mennesker. Vidste du for eksempel, at Herning er byen, som både Bjarne Riis, Jan Linnebjerg (du ved, ham der spiller Pyrus i julekalenderen) og Chili Claus kalder for hjemstavnen? Hvad Chili Claus vil have på sin pizza er vist nemt nok, den skal vel bare være så stærk som muligt, måske helt oppe på vindstyrke 15. Men hvad mon Pyrus ville putte på en pizza? Risengrød gør sig nok ikke så godt. Og hvad med Ørnen fra Herning? Kunne man forestille sig, at han gerne vil have Kylling på?

I løbet af de sidste par år har Herning formået at gå fra at være en mellemstor provins i det vestjyske til at være en sværvægter inden for dansk kultur. For eksempel står Messecenter Herning for fantastiske koncerter med store udenlandske navne i Jyske Bank Boxen, og Birk Centerpark har Ingvar Cronhammars Elia, som er Nordeuropas største skulptur. Ud over at være kæmpestor er Elia bygget sådan, at den kan fange lyn, når der er tordenvejr. Det er garanteret smukt at se, men vil du ikke hellere sidde derhjemme under et varmt tæppe og få leveret en lækker pizza lige til døren, når det tordner og lyner?

 

Pizza Næstved

Næstved ligger smukt placeret på Sydsjælland med både vandløb, havn og strand og er en rigtig familievenlig by. Med kun 10 km til den børnevenlige strand Karrebæksminde og tæt på det altid underholdende BonBonLand er det ideelt til ferie, hvor børn, familie og samvær er i fokus. En kanotur ned langs Susåen kan jo passende følges op med en stor familiepizza med hele familiens yndlingsfyld.

Hvis man kalder provinsbyen Næstved for sin hjemby, har man muligvis gået på Næstved Gymnasium, som er Danmarks næststørste gymnasium. Her kan man læse både almindelig STX og HF, og mon ikke de godt 1500 elever runder fredagsbaren af med stakkevis af pizzaer fra de lokale pizzariaer, inden de går videre ud i nattelivet.

 

Pizza Holstebro

I det nordvestlige Jylland finder man den mellemstore provinsby Holstebro, som af sine unge bysbørn har fået kælenavnet Holstebronx. Byen byder på både kulturelle og sportslige oplevelser ud over det sædvanlige. Hvis du er træt af at se på fodbold, kan du jo for eksempel se en amerikansk fodboldkamp med AFC Holstebro Dragons eller måske tage et kig på mandfolkesporten rugby, når Holstebro Vikingerne byder velkommen til hjemmebanekampe i 2. division. Der er måske ikke hotdogs på stadion, men en lokal pizzamand kan nok lokkes ud med en pizzalevering til de heppende tilskuere. Den lokale specialitet ”taxa pizza” smager i hvert fald skønt sammen med en kold Hancock øl.

 

Pizza i Silkeborg

Det er ikke et tilfælde, at Silkeborg er at finde på top 3 over danske byer, som man skal besøge på sin ferie i Danmark. Byen byder på smuk natur, historiske seværdigheder og kulinariske oplevelser. Hvis du vil spise dig igennem Silkeborg, så kommer du ikke uden om pramdragergryde, som serveres flere steder langs Gudenåen. Men hvis du er på kanotur op ad Gudenåen i bedste Klovn stil, så er det måske ikke en bastand gryderet, du har lyst til. Lunkne dåseøl i bunden af kano og telt inviterer nok mere til at få leveret en hawaii-, pepperoni- eller en salatpizza med kebab og dressing fra den lokale pizzamand. Det er noget nemmere end at tænde op i primussen på campingpladsen.

 

Pizza på Amager

Amager er den hurtigst voksende bydel og tættest befolkede ø i Danmark, og det er bestemt ikke uden grund. Du kan finde alt i den københavnske bydel, som ligger i Øresund. Øen huser både Kastrup Lufthavn og forbinder Danmark med Sverige ved hjælp af Øresundsbroen. Er du sulten, findes der et utal af lokale pizzeriaer, som er klar til at forkæle dine smagsløg med brandvarme, sprøde pizzaer.

 

Pizza i Randers

Randers kan noget, som ingen andre danske byer kan. De kan nemlig invitere indenfor i en stor tropisk regnskov, hvor eksotiske dyr og planter kan opleves på tætteste hold. Randers er også beliggende lige ved Danmarks eneste flod, Gudenåen, og giver mulighed for skønne naturoplevelser. Der har endda været tale om at sætte elefanter ud i området omkring vandløbet. Vi ved ikke, hvordan det vil påvirke trafikken på E45 med elefanter gående rundt langs vejen. Vi ved dog, at du aldrig behøver gå sulten i seng, når du er i den midtjyske by. Du finder nemlig et stort udvalg af lokale pizzarestauranter, som kan tilbyde både almindelige pizzaer, deep pan og de ekstra store familiepizzaer.

 

Pizza i Esbjerg

Mange ved det måske ikke, men Esbjerg er faktisk Danmarks femte største by. Beliggende ud til det smukke og vilde Vesterhav har byen igennem generationer været hjemsted for fiskere, der er stævnet ud fra byens havn for at fange fisk i Nordsøen. Den stolte tradition med at fange fisk kunne lede tankerne hen på, at pizzaer med alt godt fra havet – fruits de mer – som for eksempel pizza med ansjoser, tun, muslinger eller krabbekød var det store hit i den store provinsby. Men uanset hvilken del af plante- eller dyreriget du er til, og om du er til den ene eller den anden tykkelse bund, foretrækker cheddar over mozzarella, så er der en pizza til dig.

 

Pizza i Slagelse

Knap 100 km fra den danske hovedstad ligger den sjællandske handelsby Slagelse. Som en af Danmarks ældste byer kan man her virkelig mærke historiens vingesus. Vidste du for eksempel, at H.C. Andersen gik i skole i Slagelse? Eller at der ligger en cirkelborg fra vikingetiden, Trelleborg, som blev fundet som den første af sin slags i Danmark? Men Slagelse er bestemt ikke gammeldags, når det kommer til mad. Her finder du nemt, hvad du søger, og især pizzariaerne i byen er i top. De leverer hurtigt og nemt dampende varme pizzaer lige til døren.

 

Pizza i Kolding

Som naturligt knudepunkt, der binder hele Danmark sammen og med næsten 60.000 indbyggere, har Kolding et aktivt og rigt handelsliv. Koldingenserne er også et aktivt folkefærd, og Kolding IF Håndbolds herrehold er det meste vindende i dansk håndbold nogensinde. Men selvom man er aktiv og dygtig til sport, så kan man jo godt forkæle sig selv lidt en gang imellem. Det kan man jo for eksempel gøre med en lækker pizza med sprød bund og ens yndlingstopping.

 

Pizza i Horsens

Madonna, Bob Dylan og Rolling Stones. Det bliver næsten ikke større, og de har alle sammen optrådt i Horsens i Østjylland. Derved har Aarhus og Randers’ lillebror, Horsens, for alvor fået slået fast, at de ikke vil ligge i kulturel skygge af de større østjyske byer. Især det gamle Horsens Statsfængsel, som nu bare hedder Fængslet, inviterer indenfor til spændende og nytænkende kulturelle oplevelser og spændende koncerter. Og hvad er bedre end at starte en fed koncert med godt selskab, varme pizzaer og kolde øl?

 

Pizza i Vejle

Ved den smukke Vejle Fjord ligger den store provinsby med smuk arkitektur og ikoniske bygninger. For selvom byen er gammel med rødder helt tilbage til Middelalderen, er det en moderne by med nye bygninger, moderne kunst og velhaverkvarteret Bredballe. Gastronomisk er byen også helt med, og du kan få lige den type mad, du har lyst til at spise, og mange af de lokale pizzariaer laver pizza efter ægte italienske traditioner.